Zit je eraan te denken om jouw huis binnen nu en een jaar te laten isoleren en weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan kan je hoogstwaarschijnlijk beroep doen en in aanmerking komen voor een investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, oftewel (ISDE). De subsidie kan worden gebruikt voor de eigenaar en bewoner van de woning. Helaas weten veel mensen hier niet vanaf.Dit is natuurlijk heel erg jammer,want met deze regeling kun je een vergoeding krijgen voor de investering in een warmtepomp, zonneboiler, een warmtenet-aansluiting en/of één van de 5 typen isolatiemaatregelen.
Wat is de ISDE-subsidie?
Huiseigenaren kunnen sinds 2016 ISDE-subsidies gebruiken om warmtepompen of zonneboilers te installeren. Op deze manier zijn er financiële subsidies verstrekt voor in totaal 300.000 toestellen. Daarom is het vanaf 2021 ook mogelijk om een aanvraag in te dienen voor ISDE-isolatiemaatregelen. Het is nu mogelijk om de aansluiting op het warmtenet gedeeltelijk te compenseren (mits je de woning loskoppelt van het aardgas). Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je deze subsidie aanvragen.
De Nederlandse overheid en Europese Unie vinden het belangrijk dat aan duurzaamheidsdoelstellingen wordt voldaan. Door het besparen van energie kan veel CO2-reductie behaald worden. Het is dan ook niet vreemd dat er een subsidie voor isolerende maatregelen in het leven is geroepen. Door je woning beter te isoleren zou er veel CO2-uitstoot kunnen worden voorkomen. De ISDE-subsidie is daar ook speciaal voor gecreëerd.
Ben je op zoek naar manieren om geld te besparen op je energierekening en tegelijkertijd je huis comfortabeler te maken? Dan is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) misschien wel iets voor jou! In totaal is er in de eerste vier maanden van 2024 160,6 miljoen euro aangevraagd in de ISDE-regeling. En wist je dat een deel van dit geld specifiek beschikbaar is voor isolatie? Laten we eens kijken hoe je hiervan kunt profiteren.
ISDE Subsidie: Hoe werkt het?
De ISDE subsidie is er om jou te helpen investeren in duurzame energie in huis. Een van de beste manieren om dit te doen is door te investeren in isolatie. En het beste nieuws? Je kunt subsidie aanvragen voor verschillende soorten isolatie, zoals dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en meer. Maar ook voor warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op het warmtenet en een elektrische kookplaat is er geld beschikbaar.
ISDE UPDATES:
Januari: Overzicht aangevraagde subsidies
In januari alleen al werd er maar liefst 16,5 miljoen euro aan subsidie aangevraagd voor isolatie. Laten we eens kijken naar de specifieke cijfers:
- Dakisolatie: 5,3 miljoen euro
- Zolder-/vlieringsisolatie: 0,1 miljoen euro
- Triple glas: 2,3 miljoen euro
- Spouwmuurisolatie: 1,8 miljoen euro
- Vloerisolatie: 1,8 miljoen euro
- Bodemisolatie: 0,2 miljoen euro
- HR++ glas: 3,1 miljoen euro
- Gevelisolatie: 1,9 miljoen euro
In totaal is er in 2024 €600 miljoen beschikbaar in de ISDE-regeling. Dit laat zien dat veel mensen profiteren van de voordelen van isolatie en de bijbehorende subsidie. En jij kunt dat ook!
Februari 2024
In de eerste twee maanden van 2024 is er in totaal 69,5 miljoen euro aan subsidie aangevraagd in de ISDE, waarvan 47,3 miljoen voor isolatiemaatregelen. Dit is de totale verdeling met daarnaast het bedrag dat er deze maand extra is aangevraagd in de ISDE.
- Dakisolatie: 15,0 miljoen euro (+9,6 miljoen)
- Zolder-/vlieringsisolatie: 0,1 miljoen euro (+ 50.000)
- Triple glas: 6,3 miljoen euro (+4 miljoen)
- Spouwmuurisolatie: 5,8 miljoen euro (+3 miljoen)
- Vloerisolatie: 5,2 miljoen euro (+3,4 miljoen)
- Bodemisolatie: 0,6 miljoen euro (+0,4 miljoen)
- HR++ glas: 9,0 miljoen euro (+5,9 miljoen)
- Gevelisolatie: 5,8 miljoen euro (+3,9 miljoen)
April 2024
In de eerste vier maanden van 2024 is er in totaal voor zo’n 140 miljoen euro aangevraagd in de ISDE door particulieren. Waarvan 63,3 miljoen euro voor woningisolatie. Hieronder staan de bedragen uitgeschreven.
- Dakisolatie: 20,2 miljoen euro
- Zolder-/vlieringsisolatie: 0,2 miljoen euro
- Triple glas: 8,7 miljoen euro
- Spouwmuurisolatie: 7,0 miljoen euro
- Vloerisolatie: 7,0 miljoen euro
- Bodemisolatie: 0,8 miljoen euro
- HR++ glas: 12,4 miljoen euro
- Gevelisolatie: 7,6 miljoen euro
Mei 2024
In de eerste vijf maanden van 2024 is er in totaal voor zo’n 172 miljoen euro aangevraagd in de ISDE door particulieren. Waarvan 78,2 miljoen euro voor woningisolatie. Hieronder staan de bedragen uitgeschreven.
- Dakisolatie: 24,8 miljoen euro
- Zolder-/vlieringsisolatie: 0,2 miljoen euro
- Triple glas: 10,9 miljoen euro
- Spouwmuurisolatie: 8,6 miljoen euro
- Vloerisolatie: 8,5 miljoen euro
- Bodemisolatie: 0,9 miljoen euro
- HR++ glas: 15,2 miljoen euro
- Gevelisolatie: 9,1 miljoen euro
In totaal is er in 2024 €600 miljoen beschikbaar in de ISDE-regeling. Dit laat zien dat veel mensen profiteren van de voordelen van isolatie en de bijbehorende subsidie. En jij kunt dat ook!
Stap voor stap subsidie aanvragen
- Check of je in aanmerking komt: Controleer of jouw isolatiemaatregel(en) op de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan en of je voldoet aan de voorwaarden.
- Installeer de isolatie: Voordat je subsidie kunt aanvragen moet je eerst de isolatie laten plaatsen. Vergelijk gratis aanbieders bij jou uit de buurt!
- Bereid je documenten voor: Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt, zoals offertes en facturen.
- Dien je aanvraag in: Ga naar de website van RVO en dien je subsidieaanvraag in. Het proces is eenvoudig en duidelijk uitgelegd.
- Wacht op goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag, wordt deze beoordeeld. Als alles in orde is, ontvang je de subsidie.
Natuurlijk zijn er wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het te kunnen aanvragen:
- Je kunt aanspraak maken op de ISDE-subsidie wanneer je eigenaar van een woning én hoofdbewoner bent. Dit betekent dat je jouw woning niet hebt verhuurd.
- Het is mogelijk om vanaf één isolatiemaatregel subsidie te ontvangen. Echter ontvang je het dubbele bedrag wanneer je 2 of meerdere isolatiemaatregelen ÓF één isolatiemaatregelen + warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet aanschaft.
- Je kunt alleen ISDE-subsidie ontvangen als je de isolatiemaatregelen door een(installatie)bedrijf laat uitvoeren. Je krijgt dus geen subsidie wanneer je zelf maatregelen aanbrengt.
- Onder de subsidie vallen uitsluitend aanvragen die binnen 12 maanden na uitvoer van de maatregelen (en/of aansluiting op het warmtenet) zijn ingediend.
- Het moet gaan om isolatiemaatregelen die je nà 1 januari 2020 hebt laten aanbrengen. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten? Dan moet je rekenen vanaf het moment dat je de eerste maatregel hebt laten uitvoeren.
- Aanspraak maken op subsidie voor isoleren is alleen mogelijk voor een bestaande woning. De ISDE-subsidie is niet van toepassing als het om nieuwbouw of een aanbouw gaat. Ook uitpandige garages en andere bijgebouwen die geheel vrij staan van de woning komen niet in aanmerking.
- Je kunt pas subsidie aanvragen wanneer de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn. Stuur dus ook een betaalbewijs (factuur) mee in je aanvraag.
- Zowel de isolatiemaatregelen als het apparaat zijn nieuw aangeschaft. Dit moet je aan kunnen tonen met een betaalbewijs.
- Indien je de subsidie combineert met een warmtepomp of zonneboiler mag je deze niet binnen een jaar na de toekenning weer verwijderen.
- Deze isolatiemaatregelen zijn alleen geldig als ze aan de geëiste isolatiewaarden voldoen.
- Er is een minimaal en een maximaal aantal vierkante meters dat per maatregel geïsoleerd moet worden. Dit verschilt per isolatiemaatregel (zie tabel op deze pagina).
- Meerdere keren aanvragen mag. Maar het moet wel gaan om andere maatregelen. Je hebt geen recht op de subsidie als je al eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) hebt ontvangen.
Voorwaarden voor de aanschaf en installatie
- Je laat het apparaat in Nederland installeren.
- Het apparaat wordt jouw eigendom.
- Je neemt het apparaat in gebruik binnen 12 maanden nadat je de beslissing over de subsidie heeft ontvangen.
- Je hebt een bewijs dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd. Dit kan bijvoorbeeld een factuur zijn van de installateur of de aannemer.
- Je verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van jouw subsidie.
Voor welke isolatiemaatregelen geldt deze subsidie?
- Spouwmuurisolatie
- Dakisolatie
- Vloer van de zolder isoleren
- Gevelisolatie (binnen of buiten)
- Vloerisolatie
- Bodemisolatie
- HR++ glas
- Triple glas (in combinatie met isolerend kozijn)
Soorten isolatie en de subsidies
- Isoleren van het dak
- Gevelisolatie
- Vloerisolatie
- Plaatsen van dubbelglas
De ISDE-subsidie is aan te vragen via een formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Vergelijk aanbieders en bespaar meer
Voordat je een isolatieproject start, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. Zo kun je niet alleen de beste prijs vinden, maar ook de kwaliteit van het werk en de materialen vergelijken. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven en kies degene die het beste bij jouw behoeften en budget past.
Bespaartips
- Combineer isolatiemaatregelen: Als je meerdere isolatiemaatregelen tegelijkertijd uitvoert, kun je vaak extra korting krijgen en bespaar je nog meer op je energierekening. Ook ontvang je het dubbele subsidiebedrag wanneer je twee maatregelen neemt.
- Kies voor kwaliteit: Investeer in hoogwaardige isolatiematerialen. Hoewel de initiële kosten misschien hoger zijn, verdienen ze zichzelf snel terug door de energiebesparing die ze opleveren.
- Onderhoud je isolatie: Zorg ervoor dat je isolatie goed wordt onderhouden. Controleer regelmatig op beschadigingen en laat indien nodig reparaties uitvoeren om de effectiviteit te behouden.
Conclusie
Met de huidige stand van zaken voor het ISDE budget is het duidelijk dat steeds meer mensen de voordelen van isolatie erkennen en hiervan profiteren. Door subsidie aan te vragen en slimme beslissingen te nemen bij het kiezen van isolatieaanbieders, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Dus waa
Is aanleg van electrische infrarood vloerverwarming in een appartement met energielabel A subsidiabel? Electrisch koken en een electrische boiler worden ook geïnstalleerd.( Gas wordt afgekoppeld)
Je kunt in Nederland geen subsidie ontvangen voor vloerverwarming. In de ISDE vallen isolatiemaatregelen, elektrische kookvoorziening, zonneboiler, (hybride) warmtepomp en aansluiting op het warmtenet.
Is deze regeling ook voor VVE beschikbaar?
Beste Nicole,
Sinds 1 januari 2024 is er een SVVE beschikbaar speciaal voor VVE.
Deze link werkt niet meer…..
De ISDE-subsidie is aan te vragen via een formulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Hi Ronn, Dank voor je bericht! Bij ons doet hij het gewoon..