Hoe lang duurt isoleren?
Isolatie is meestal binnen een halve of hele dag uitgevoerd. Geen grote verbouwing, geen rommel en niet te lang wachten tot het klaar is.
Wat gebeurt er nou precies bij isolatie?
In een goed geïsoleerde woning krijgt warmte geen kans om te ontsnappen. Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zorgen voor minder verlies van warmte via bijvoorbeeld het dak of de vloer. Als de woning niet geïsoleerd is, verlies je tot wel 30% van de warmte via het dak en 20% via de muren.
Wat is de betere isolatie?
Glaswol. Glaswol isolatie wordt iets vaker gekozen dan steenwol omdat het toch beter isoleert. De rollen glaswol zie je naast het steenwol liggen bij de bouwmarkt en worden heel veel gebruikt. Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Kan het dak geïsoleerd worden?
Is er aan de binnenkant van het dak voldoende ruimte voor extra isolatie, dan kan je de bestaande isolatielaag en afwerking laten zitten en daartegen een extra laag isolatie aanbrengen. De bestaande laag is meestal damp-remmend. Werk de nieuwe laag daarom af met klimaatfolie en gipsplaten of schroten.
Te veel woningen in Nederland zijn onvoldoende geïsoleerd, zeker een gemiste kans. Het isoleren van de woning zorgt niet alleen voor een verhoogd wooncomfort, maar ook voor een lagere energierekening. Naast deze voordelen ligt de terugverdientijd van woningisolatie gemiddeld tussen de drie en vijf jaar!
Weetjes
- Isoleren zorgt voor een besparing op de energiekosten met een terugverdientijd van gemiddeld drie tot vijf jaar. De investering die je hebt gedaan bij het isoleren van de woning verdient zicht terug in de besparing op de energierekening.
- Woningen met een energielabel A, B of C zorgen voor een snellere verkoop. Naast de snellere verkoop worden geïsoleerde woningen ook meer waard dan vergelijkbare woningen zonder isolatie. Dit lijkt alleen voordelig voor de verkopende partij, maar ook de kopende partij heeft hier voordelen van.
- Omdat isoleren zorgt voor minder vocht en schimmels in de woning en het wooncomfort verhoogt, draagt isolatie ook positief bij aan jouw gezondheid.
- De juiste volgorde van isoleren is verschillend per woning. Maar er wordt er geadviseerd te beginnen met bodemisolatie of vloerisolatie en daarna met spouwmuurisolatie. Door deze volgorde aan te houden zorg je ervoor dat het vocht vanuit de kruipruimte de woning niet meer intrekt en de spouwmuurisolatie zorgt voor minder kou door de muren heen. Omdat de warmte dan alleen nog kan ontsnappen via het dak maakt dakisolatie het plaatje compleet.
- Voor het isoleren van je woning zijn er verschillende producten op de markt. Door te kiezen voor een duurzaam product met een hoge isolatiewaarde kies je niet alleen milieubewust, maar ook slim.
- Een volledig geïsoleerde tussenwoning kan jaarlijks zorgen voor een besparing van €800,00 op de energiekosten.
- Weet je niet welke isolatiemaatregelen al aanwezig zijn in de woning? Dan kan je dit terug vinden in het Energielabel van de woning. Door in te loggen met je Digi-D code bij de Rijksoverheid kan je het Energielabel van jouw woning bekijken.
- Ventileren is vooral bij geïsoleerde woningen essentieel. Omdat er in de woning veel vocht en vieze luchtjes ontstaan is het noodzakelijk deze af te voeren. Door de aangebrachte isolatie zijn vaak alle naden en kieren geheel afgesloten. Hierdoor kan de woning zichzelf niet voorzien van schone lucht.
- Isolatie zorgt ervoor dat de negatieve invloeden van buiten de woning minder snel binnendringen. In de winter zorgt dit voor een warmere woning en in de zomer juist voor een koelere woning. Dit is vooral merkbaar bij spouwmuur- en dakisolatie.
- Naast de voordelen van de aangename temperatuur, de besparing op de energierekening en het positief bijdragen aan jouw gezondheid zorgt isolatie ook voor een geluid reductie van binnen- en buitenaf.