Als je een nieuwe huis hebt gekocht ben je vooral bezig met het opzetten van meubels, misschien een nieuwe keuken of de kleuren van je muren. Of het huis geïsoleerd is, is misschien wel een van de laatste dingen waar je op let. Toch loont het om je nieuwe huis meteen te verduurzamen. Zo woon je lekkerder, betaal je minder én draag je bij aan een beter klimaat. Het doel van het Klimaatakkoord is om in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met minimaal 49% te verlagen ten opzichte van 1990. Met dat droomhuis waar je net je handtekening onder hebt gezet, kun je rechtstreeks meewerken aan deze verlaging. Al met een paar kleine aanpassingen kun je in jouw woning maandelijks energie en geld besparen.
Huis leren kennen
Ga maar eerst wonen en je huis leren kennen: na een paar maanden ontdek je misschien dat het tocht op de gang of dat de muur in de slaapkamer zo koud voelt. Of misschien ontstaat tijdens een borrel met de nieuwe buren wel een plan om met de hele straat zonnepanelen in te kopen. Dan is het prettig om te weten dat je daarvoor je duurzame bouwdepot kunt aanspreken.
9000 euro is veel geld, en is het genoeg om voor het klimaat én je portemonnee het verschil te kunnen maken? Ja, zeggen experts. Uit onderzoek naar de verduurzaming van de woningvoorraad is gebleken dat je met 9000 euro al een gewichtig aantal ‘no-regret-maatregelen’ kunt kampen in je huis. Dat zijn aanpassingen waarvan je nooit spijt krijgt, omdat ze ook over dertig jaar nog geld opleveren.
Op deze vijf plekken in huis kun je energiebesparende maatregelen treffen die goed zijn voor het klimaat én je portemonnee.
Vloeren
Vermoedelijk heeft jouw huis ook een kruipruimte waar het vaak vochtig en koud is, dus als de vloer niet geïsoleerd is, trekt de kou in. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte, kun je de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte isoleren. Zo houd je de warmte in huis langer vast en heb je lekker warme voeten.
Muren
Bij spouwmuurisolatie vul je de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur op met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is de meest eenvoudige en meest rendabele manier om energie te besparen; het isolatiemateriaal gaat zo’n honderd jaar mee.
Zonnepanelen
Niet alle soorten daken zijn exact geschikt voor het zetten van zonnepanelen. Zoek dus zeker voordat je zonnepanelen aanschaft goed uit of jouw dak daarvoor adequaat is, hoeveel panelen je kwijt kunt en hoeveel opbrengst je kunt verwachten. Hoeveel stroom je kunt opwekken hangt natuurlijk af van het aantal zonuren op jouw dak. Bij de meeste zonnepanelen kun je in een app zien hoeveel energiekosten je hebt bespaard met hoeveel stroom je al hebt opgewekt.
Ramen
Dat dubbelglas gunstig is weten we allemaal. Maar wist je dat er naast dubbel glas ook HR ++ glas en triple glas bestaat? Het zijn soorten isolatieglas met verschillende isolatiewaarden. Bij HR ++ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas en bovendien voorzien van een coating die de warmte vasthoudt.
Dak
Veel mensen weten hier niet vanaf, maar ongeveer een derde van alle warmte in huis verdwijnt via het dak. Ook daar is dus veel winst te behalen. Je kunt je dak zowel aan de binnenkant als de buitenkant isoleren.