Ons klimaat is aan het veranderen. De aarde warmt zich in een behoorlijk hoog tempo op. Wie deze winter buiten is geweest zal dit niet kunnen beamen. De wintermaanden hebben behoorlijke koude-pieken bereikt waardoor het bitter koud was buitenshuis. Om het binnenshuis behaaglijk warm te krijgen hebben woningeigenaren dan ook behoorlijk wat kubieke meters aardgas verstookt om hun cv installatie op te stoken. Gevolg hiervan is dat de jaarafrekening behoorlijk hoog uitvalt. Een flinke tegenslag voor jou, want als je eerlijk bent; zo warm was het binnenshuis nu ook weer niet. Een binnentemperatuur van 20,5 graad Celsius voelt niet echt warm aan wanneer jij je cv installatie daarop instelt.
Waarom is het noodzakelijk dat jij je woning isoleert
Wanneer jij het binnenshuis aangenaam warm wil hebben zal jij je cv installatie instellen op een temperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius. Die warmte wek je op via de radiatoren in je woonkamer. Vervolgens stijgt de warmte al heel snel op naar de bovenverdiepingen en naar de zolder. Je zou toch verwachten dat de warmte daarna weer terug naar beneden circuleert maar niets is minder waar. De warmte die jij hebt opgewekt verdwijnt dwars door de muren en ramen, en wat er nog overblijft vertrekt via je onderdak naar buiten toe. Je stookt behoorlijk wat voor de vogeltjes.
Wanneer jij dit wil voorkomen zal je isolerende maatregelen moeten treffen bij je huis. Dit kan je heel eenvoudig doen door bijvoorbeeld te kiezen voor vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas of dakisolatie. Hierbij wordt er een isolerende laag aangebracht die ervoor zorgt dat de warmte die jij binnenshuis opwekt niet zomaar naar buiten kan vertrekken. De kou die van buitenaf komt kan daarentegen ook niet naar binnen trekken in jouw huis, waardoor je het sneller warm zal hebben thuis. Je hebt dan ook meer plezier van de warmte die jij opwekt met je cv installatie. Het isoleren van je woning is – je had het al begrepen – geen advies maar eigenlijk een noodzaak wanneer je in de nabije toekomst wil gaan besparen op je stookkosten.
10 redenen waarom woningisolatie een goede keuze is
- Basis voor een energieneutraal huis
- Laat het huis in waarde stijgen
- Optimaal wooncomfort
- Gezonder binnenklimaat
- Verbeterde brandveiligheid
- Draagt bij aan een beter milieu
- Isolatiesubsidie
- Verdient zich gelijk terug met de tijd
- Isoleren is voordelig
In hoeverre komt de overheid mij tegemoet bij de isolatie van mijn woning
Zowel de landelijke als de regionale overheid zijn gebonden aan regels die worden opgelegd vanuit de Europese Unie wanneer het aankomt op de CO2 uitstoot van particuliere huishoudens. Die CO2 uitstoot moet namelijk behoorlijk worden teruggedrongen willen we het milieu sparen. Om aan deze eisen te voldoen zullen woningeigenaren in ons land moeten worden gestimuleerd om isolerende werkzaamheden te laten uitvoeren aan hun woning. Mede om die reden komt de regionale overheid met een aantal subsidie maatregelen waarmee ze jou tegemoet komen wanneer het gaat om de kosten van het isoleren van jouw huis. We hebben een aantal van die mogelijkheden voor je op een rijtje gezet en ze verder voor je toegelicht.
Subsidie verduurzamen woningen in de Achterhoek
De gemeentes in de Achterhoek hebben een subsidiepot van 300.000 euro gereserveerd voor woningbezitters die ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Hierbij kan je denken aan een aantal zaken. Een professioneel isolatieadvies komt in aanmerking voor subsidie. Op een dergelijk advies kan je een subsidie van 100 euro krijgen. Kies je voor zonnepanelen, dan kan je wel 500 euro subsidie krijgen wanneer je de panelen aanschaft. Kies jij ervoor om zelf isolatiemateriaal aan te brengen in je huis, dan kan je een deel van de aanschafkosten van het isolatiemateriaal vergoed krijgen. De vergoeding geldt in dat geval niet ter compensatie voor de uren die jij bezig bent met het isoleren van jouw woning. Maak jij minimaal één sprong op de energie-index van je huis, dan krijg je tussen de 500 en 1000 euro subsidie. Er mag per woning in totaal één aanvraag voor subsidie worden gedaan.
Verdere regionale voorbeelden van subsidie
Er zijn uiteraard meerdere regio’s en gemeentes waar subsidie op energie besparende maatregelen wordt gegeven. Deze subsidies zijn bekend onder een aantal namen die we voor je op een rijtje hebben gezet.
- Subsidie energie besparende maatregelen Bergen Noord Holland. Deze subsidie werkt ongeveer vergelijkbaar met die uit het voorbeeld. De exacte voorwaarden kunnen bij de gemeente op de website worden nagekeken.
- Subsidie energie besparing Schagen. Voor meer informatie op deze subsidie kan je kijken op de website van de gemeente Schagen.
- Subsidie energie besparing Heiloo. Het betreft hier een potje van 100.000 euro waar particulieren aanspraak op kunnen maken wanneer ze hun woning laten isoleren. De voorwaarden vind je weer op de website van de gemeente.
- Subsidie isolatie koopwoningen Tilburg. Heeft jouw woning een WOZ waarde van minimaal 350.000 euro, dan kan je subsidie aanvragen op isolerende maatregelen.
- Subsidie na-isolatie Noord Beveland. Laat jij een bestaande woning isoleren, dan is er per isolatie soort en per eenheid die jij laat isoleren een bepaald bedrag aan subsidie voor handen.
- Subsidie duurzaamheidsmaatregelen Zenderink. In de nieuwbouwwijk Zenderink in de gemeente Wierden krijg je een subsidie van 2.500 euro wanneer je direct bij de bouw zonnepanelen op je dak laat aanbrengen.
Vraag offertes op
Uiteraard kunnen we niet alle regionale subsidie programma’s benoemen. Kijk op de website van jouw lokale gemeente om te zien of er subsidie voor isolatie mogelijk is. Vraag het in andere gevallen bij je lokale isolatie bedrijf. Je kan bij meerdere lokale isolatie bedrijven een offerte opvragen met onderstaande button. Zij kunnen je alles vertellen over regionale subsidies en daarnaast kan jij direct kijken bij welk bedrijf jij het minste betaalt voor hun diensten. Jouw voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.